• Hakkımızda
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
  • Novicinema Yazarı Olmak
Sonuç yok.
Tümünü Göster
  • Giriş
  • Kaydol
Novicinema
  • Ana Sayfa
  • İnceleme
  • Liste
  • Haber
  • Test
  • Podcast
  • Fanzin
  • Hakkımızda
    • İletişim
    • Ekibe Katıl
  • Ana Sayfa
  • İnceleme
  • Liste
  • Haber
  • Test
  • Podcast
  • Fanzin
  • Hakkımızda
    • İletişim
    • Ekibe Katıl
Sonuç yok.
Tümünü Göster
Novicinema
Sonuç yok.
Tümünü Göster

The Post: Gizli Gerçekler Açığa Çıkmalı

Doğa Bekiroğlu
29 Ağustos 2020
İnceleme
3 min read
PaylaşTweetleWhatsApp'tan Gönder

Basın yönetenlere değil yönetilenlere hizmet etmelidir. Bu anlayıştan uzaklaşan basın, bir maşa olmaktan ileri gidemeyeceği gibi, yok olmaya da mahkumdur. Steven Spielberg imzası taşıyan ve büyük olasılıkla yılın filmleri arasında gösterilecek The Post, gazetecilerin elinde tutmaları gereken gücü, gerektiğinde cesaretleriyle harmanlayarak kullanmalarını söyleyen bir film olarak karşımıza çıkıyor.
İfade etme özgürlüklerini kullanmalarına rağmen tutuklanan gazetecilerin sayısının hayli fazla olduğu, sansürlenen yazı dizilerinin, dava açılan gazetelerin varlığıyla yıllardır yaşamaya çalışan basın özgürlüğünün her geçen gün azaldığı ülkemizde; gazetecilerin sorumlu davrandığı, halka karşı kendilerini sorumlu hissedip gizlenen gerçekleri yaymalarını konu edinen bir filmin gösterime girmesi gerçekten ironik. Çünkü bu film gerektiğinde yönetenlerle çatışmak gerektiğini, önemli olanın çıkar ilişkisi olmadığını, basın araçlarının birbirini kötülemek yerine aynı safta yer almaları gerektiğini söylüyor.

Filmimiz vietnam savaşı’yla açılıyor. orada ölen amerikan askerlerini görüyoruz. Neden oradalar? Kimin için savaşıyorlar? Savaşı kazanıyorlar mı, yoksa çoktan kaybettikleri bir savaşın içinde kurban olarak, halkın gözünü boyamak adına mı oradalar? Tüm bu soruların cevapları top secret adı altında saklanırken, Vietnam Savaşı’nı gözlemek ve notlar almak için oraya gönderilmiş savaş karşıtı Daniel Ellsberg (Matthew Rhys) adlı ordu analisti, bu belgeleri gazetelere sızdırıyor ve sonrasında o malum ikilem baş gösteriyor: bunlar basılmalı mı, yoksa hiç elde edilmemiş gibi hayatın akışı devam mı etmeli?

Bu ikilemi filmin iki ana kahramanı Washington Post editörü Ben Bradlee (Tom Hanks) ve gazetenin sahibi Kay Graham (Merly Streep) eşliğinde yaşıyoruz. Doğru olan ne? Kennedy’den Johnson’a oradanda Nixon’a kadar sürüp giden ve Kennedy’nin söylemiyle “Amerika savaş çıkarmaz” yalanının ifşa edilmesi ve halka bunca zamandır hangi yalanlarla yönetildiklerini söyleyip Vietnam Savaşı’nda çocuklarının boşu boşuna öldüğünü açıklamak mı? Yoksa devlet büyükleriyle yakınlıklarını koruyup Beyaz Saray’da düzenlenen davetlere katılmaya devam etmek mi?

Spielberg, yarattığı yalın ortamdaki dönem atmosferine izleyiciyi sürüklüyor. Gazetecilerin yaşadığı gerilimi iyi bir şekilde hissettirirken son sahnesiyle de All The President’s Men’e (Başkanın Tüm Adamları) selam çakıyor. Ayrıca Kay Graham’ın erkek egemen toplumda son sözü söyleyen bir kadın olarak karşımıza çıkması filmi feminist açılardan kuvvetlendiren bir unsur. Öyle ki takım elbiseleri içinde boğulmuş yönetim kurulu erkekleri, “prestijimiz ne olur” diye düşünürken Kay Graham olaya anaç yaklaşıyor ve “bu durumdan Vietnam’daki askerler etkilenir mi diyor?” basma hakkını korumanın yolu basmaktır, cümlesini motto edinebilecek olan film sadece bize Ben Brandlee gibi cesur gazetecilerin hikayesini anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda cesaretin gerçeklerden geldiğini, elinde gerçekleri tutanın cesur olabileceğini söylüyor.

Etiketler: Ben BradleeFilm AnalizleriFilm DeğerlendirmeFilm EleştirisiFilm İncelemeleriFilm İncelemesiFilm YorumlarıKennedyMerly StreepNixonSteven SpielbergThe PostThe Post FilmiThe Post İncelemesiTom HanksVietnamWashington Post
Doğa Bekiroğlu

Doğa Bekiroğlu

1996 doğumluyum. Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu olup yüksek lisansımı da yine Marmara Üniversitesi'nde sinema dalında yapmaktayım. Aynı zamanda iki farklı grupta saksafonistlik yapmaktayım.

Yorumları görmek ve yorum yazmak için giriş yapmalısın.

TAPTAZE

Göçebe Hayatlar: Nomadland (2020)

Göçebe Hayatlar: Nomadland (2020)

24 Ocak 2021
Bir Korku-Komedi Filmi: The Mortuary Collection (2019)

Bir Korku-Komedi Filmi: The Mortuary Collection (2019)

24 Ocak 2021
Nuri Bilge Ceylan Sineması: Üç Maymun

Nuri Bilge Ceylan Sineması: Üç Maymun

24 Ocak 2021
Karşınızda 2020 (Death to 2020) Eleştirisi

Karşınızda 2020 (Death to 2020) Eleştirisi

24 Ocak 2021
Alkolle İmtihan: Another Round

Alkolle İmtihan: Another Round

9 Ocak 2021
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
  • Novicinema Yazarı Olmak

© 2020 Novicinema.com

Sonuç yok.
Tümünü Göster
  • Ana Sayfa
  • İnceleme
  • Liste
  • Haber
  • Test
  • Podcast
  • Fanzin
  • Hakkımızda
    • İletişim
    • Ekibe Katıl

© 2020 Novicinema.com

Hoş Geldin!

Google ile Giriş Yap
YA DA

Bilgilerinle giriş yap

Şifremi Unuttum? Kaydol

Yeni Hesap Oluştur!

Google ile Kaydol
YA DA

Üye olmak için formu doldur

Tüm alanlar zorunlu. Giriş

Şifre kurtarma

Şifreni resetlemek için e-mail adresini yaz.

Giriş