Fransız film tanıtım kuruluşu UniFrance, bu Cuma günü pedofili propagandası olduğu iddiasıyla büyük tepki gören Netflix filmi Cuties (Mignonnes)’in yönetmeni Maimouna Doucouré’yi destekleyen bir mektup yayınladı.
Bu hafta başında, ARP olarak bilinen ve ülkenin yazar, yönetmen ve yapımcılarını bir araya getiren La Société Civile des Auteurs Réalisateurs et Producteurs de filmin boykot çağrılarının “yaratma özgürlüğüne yönelik ağır bir saldırı” olduğunu ve “en muhafazakar Amerikalıların gerçekleştirdiğini” belirtmişti.
UniFrance ise “filmin boykot edilmesi ve Netflix kataloğundan kaldırılması çağrısı, yönetmenin ve yapımcıların niyetine yönelik nefret mesajlarına, hakaretlere ve asılsız spekülasyonlara ek olarak, sinemanın açmaya çalıştığı ortam için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır: Bir tarışma, düşünme ve önyargılı fikirlerimizin ötesini görmemize yardımcı olma ortamı.” açıklamasında bulundu.
Mektupta, “Geçtiğimiz haftalarda, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir Başkanlık seçim kampanyası sırasında filme gösterilen olağanüstü şiddetli tepkiyi tüm hızıyla, yakından takip ediyoruz.” ifadelerine yer veriliyor.
UniFrance, sinemanın “sınırların ve sınırların ötesine geçmesine, dünya ve günümüz toplumlarının aşırılıklarına eleştirel ve yapıcı bir bakış açısı sunmasına” izin vermek için “sanatsal yaratma ve ifade özgürlüğünü desteklemeye” kararlı olduklarının da altını çizdi.
Fransız film kuruluşu, Cuties’in “bireysel veya kolektif düzeyde muhakeme duygumuza hitap ettiğini” ve bu yöndeki sorumluluklarımızı üstlenmeye çağırdığını söyledi ve Doucouré’nin filmini dünya çapında tanıtabilmesinin ve tehdit riskine rağmen özgürce konuşabilmesinin önemli olduğunu da ekledi.
Cuties (Mignonnes), Paris’te yaşayan 11 yaşındaki Senegalli bir kızın, Müslüman ailesinin baskıcı geleneklerine karşı baş kaldırmak için Mignonnes adındaki “özgür ruhlu dans ekibine” katılmasını konu alıyor. Tepkiler, geçen ay Netflix’in filmin posterini yayınlamasıyla başladı. Filmi Sundance Film Festivali’nden satın alan Netflix, özür dileyerek posteri geri çekti. Ancak filmin kendisi de çocuklarn cinsel obje gibi tasvir etmesi nedeniyle büyük tepki gördü.
UniFrance’ın sanal ortamda düzenlediği 10 Talents to Watch panelinde konuşan Doucouré, filmi Ocak ayında Sundance Film Festivali’nde alkışlandığını ve bu yüzden bu düzeyde bir eleştiri beklemediğini söyledi. Onu eleştirenlerle “aynı kavgayı verdiğini” vurguladı.
Film eleştirmenlerince beğenilen genç yönetmen Doucouré, 2016 yılında Sundance’in En İyi Kurmaca Kısa Film dalında Jüri Büyük Ödülü’nü ve En İyi Kısa Film dalında Cesar ödülünü kazanan Maman(s)’ı yönetti. Doucouré, bu yılın başlarında ise Academy Women’s Initiative’in bir parçası olarak verilen Academy Gold Fellowship for Women ödülünü aldı.